Tätä tekstiä ei tule lukea neutraalina tietopakettina. Kirjoitan vedoten vahvasti omiin kokemuksiini TikTokin (suur)kuluttajana, joka on sairastanut syömishäiriötä. Käyttämäni videoesimerkki on keksitty, mutta vahvasti näkemistäni videoista inspiroitunut.
Toksinen TikTok
Kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen en jaksa edistää viittä keskeneräistä käsityöprojektia tai avata läppärissä kuumottelevaa kurssityötä, joten löhähdän vain sohvalle kännykkäni kanssa. Haluan sammuttaa hetkeksi aivot ja katsoa viiden sekunnin videoita, joissa kissojen suut on editoitu laulamaan 90-luvun hittejä tai kohtauksia Jyrki ja Neponen -lastenohjelmasta. TikTok herättää neutraaleja tai korkeintaan pienesti positiivisia tuntemuksia, eli tarjoilee juuri sitä mitä toivoinkin.
Hetken scrollailun jälkeen etusivulle tulee kuitenkin video, jossa nainen esittelee mitä on syönyt päivän aikana. Hän siis kuvaa jokaisen aterian, kertoo kaiken mitä tämän päivän aikana on syönyt. Kuvatekstissä lukee #HealthyFood #HealthyLiving. Ennen kuin hän alkaa kuvaamaan aterioitaan, on videossa kuitenkin muutaman sekunnin klippi, jossa nainen seisoo lähellä kameraa esitellen litteää vatsaansa. Missään vaiheessa videota ei palata tähän ensimmäiseen klippiin, joten katsojalle jää tulkinnanvaraiseksi sen tarkoitus.
Ehkä hän
A) haluaa uskotella katsojille että kuka tahansa heistä voi saada vatsalihakset syömällä kuin hän
B) laittoi kaikki muut vaatteensa paitsi lyhyen napapaidan pyykkiin
C) ei, en kyllä keksi klipille mitään muuta mahdollista syytä
Kallistun vahvasti A) -vaihtoehtoon.
Tietenkin jokainen keho saa näkyä ja olla esillä kehorauhan nimissä, mutta ehkä syömishäiriötaustani vuoksi suhtautumiseni tällaiseen sisältöön on kuitenkin kriittinen. Oman taustani vuoksi mieleeni tulee ensimmäiseksi se, että TikTokissa on paljon nuoria ihmisiä, jotka ymmärrettävästi ottavat vastaan kaiken sisällön miettimättä sitä sen enempää. Videota katsoessa langat yhdistyvät katsojan päässä helposti: syö näin ja näytät tältä. Osa ongelmaa on varmaankin juuri se, ettei julkaisija kommentoi ensimmäistä klippiä mitenkään, koska se tosiaan saa litteän vatsan ja vatsalihasten saavuttamisen näyttämään näin yksinkertaiselta. Videolla on 35 000 näyttökertaa, eikä jokainen katsojista varmastikaan ymmärrä, että suurimmalla osalla ihmisistä ei ilman rajoittavaa ruokavaliota ja epätervettä urheilumäärää voi olla litteää vatsaa ja vatsalihaksia, koska suurin tähän vaikuttava tekijä on ihmisen geenit.
Koska video tuli minun etusivulleni, se varmasti on tavoittanut muitakin syömishäiriötaustaisia tai ruokasuhteen ja kehonkuvaongelmien kanssa kamppailevia henkilöitä. Koen olevani ainakin lähes parantunut, mutta tästä huolimatta tällainen sisältö herättää ristiriitaisia tunteita. Video suututtaa, surettaa ja huolettaa, mutta samaan aikaan en voi kieltää etteikö se myös herättäisi katkeraa kateellisuutta ja jonain päivänä jopa ihannointia. Tämän myöntäminen tekee kipeää, koska tiedän tehneeni kovan työn päästäkseni omalla parantumismatkalla jo lähes maaliin asti. On varmasti myös toipuneita, joita tämä video ei hetkauttaisi ollenkaan, ja heidän puolestaan olen uskomattoman onnellinen. Uskon kuitenkin, että monen muunkin kokemus on se, että taltutettukin syömishäiriö vaatii joskus aktiivista oikeilla raiteilla pysymisen valitsemista.
TikTokia selatessa kiusauksia vaihtaa junan suuntaa voi yhtäkkiä tulla paljonkin, koska kehittyneet algoritmit ovat uskomattoman tehokkaita. Jopa se että katsoo alusta loppuun yhden ”Mitä syön päivässä” -videon, jonka alussa julkaisija kuvaa vatsaansa voi laukaista sen, että pian joka neljäs video etusivulla liittyy ruokaan, urheiluun, laihuuden ihannointiin tai laihduttamiseen. Tämän vuoksi yritykset estää haitalliset käyttäjät ei vain toimi. Vaikka kymmenen videon kohdalla klikkaisi ”En ole kiinnostunut” -nappia, sisällöstä ei silti pääse eroon. TikTok nousi suureen suosioon koronapandemian aikana, koska ihmiset viettivät paljon aikaa kotona. TikTok oli täynnä hauskoja reseptejä, joita voi karanteenissa tehdä piristääkseen synkkää arkea ja antamaan muuta ajateltavaa. Tykkäsin katsoa näitä videoita, mutta huomaamattani niihin alkoi sekoittua ensin vähäkalorisia reseptejä ja sitten muuta dieetteihin liittyvää sisältöä. Jäin kaikkeen tähän sisältöön koukkuun ja tajusin vasta liian myöhään, että se sai minut voimaan pahoin. Stressi maailmantilanteesta teki minut haavoittuvaiseksi ja vaikein syömishäiriöjaksoni alkoi tällöin pandemian ensimmäisenä keväänä. Koen TikTokin vaikuttaneen tähän merkittävästi ja silloin lopulta poistinkin sovelluksen kahdeksi vuodeksi.
Korona-ajan jälkeen dieettikulttuuriin yhdistettävä sisältö on muuttunut jonkun verran, vaikka juuret ovatkin edelleen samanlaiset: tarkoitus on ruokkia ihmisten epävarmuuksia ja tehdä sillä rahaa tai saada validaatiota julkaisijoiden omiin epävarmuuksiin. Monenlainen sisältö leviää muualle maailmaan nopeasti etenkin Yhdysvalloista, missä trendikästä on tällä hetkellä #SkinnyTok -sisältö. Julkaisijat jakavat häpeilemättä agendaa, jonka mukaan laihuus on yhtä kuin terveys ja laihat ihmiset ovat parempia kuin muut. Tämä ei tietenkään ole mitenkään uutta. Aiemmin näinkin radikaalia sisältöä on jaettu mm. sosiaalisen median palveluissa Tumblr ja Twitter, mutta olennaisesti nämä haitalliset yhteisöt siirtyvät aina sinne trendikkäimmälle alustalle. Tällä hetkellä se on TikTok.
Luin aiemmin mainitsemani videon kommentteja, joiden joukosta löytyi yksi henkilö kyseenalaistamassa ensimmäistä klippiä. ”Oliko tuo alun bodycheck tarpeellinen tähän videoon?”, hän kysyy (bodycheck tarkoittaa syömishäiriöille tyypillistä käyttäytymista, joka pitää sisällään kehon tarkastelua esim. peileistä tai ottamalla itsestä valokuvia. Sosiaalisessa mediassa on paljon sisältöä, joissa henkilöt jakavat ottamiaan bodycheck-videoita tai -kuvia). Kommenttiin on tullut kymmenen vastausta, joissa jokainen puolustaa videon julkaisijaa vedoten siihen, että jokaisella keholla on oikeus näkyä sosiaalisessa mediassa ja kenenkään ei tarvitse katsoa hänen videoitaan, jos pahoittaa niistä mielensä. Mielestäni asia ei ole näin yksinkertaista. Ensinnäkään videon katsomatta jättäminen tai käyttäjän estäminen ei toimi jo äsken mainitsemani algoritmin takia. Toiseksi koen kyllä että tällaisten videoiden julkaisijoilla on vastuu, koska heidän sisältö voi saada ja saakin ihmisiä voimaan pahoin ja saattaa jopa asettaa hengenvaaraan. Syömishäiriöihin kuuluu tyypillisesti vertailua ja etusivu täynnä tällaisia videoita aiheuttaa sitä. Lisäksi syömishäiriötä sairastavat henkilöt saattavat katsoa näitä videoita tahallisesti saadakseen vinkkejä ja motivaatiota
laihduttamiseen. Ehkä jotkut eivät aidosti ymmärrä julkaisujensa haitallisuutta, mutta jos joku jopa kommentoi videon olevan ongelmallinen, miksei julkaisija silloinkaan poista sitä? Julkaisija on tykännyt kaikista häntä puolustavista vastauksista bodycheck-kommentin alla, mutta ei vastaa itse kommentoijalle tai ota siihen mitään kantaa.
”Miksi itse käytän TikTokia, jos se on niin haitallinen?” on hyvä kysymys. Suurimman osan ajasta etusivuni on täynnä kaikkea huoletonta ja hauskaa mielenkiinnon kohteisiini liittyvää sisältöä. Kun asiaa miettii, sehän on muistutus siitä kaikesta mistä voin nykyään nauttia sairaudesta toipumisen ansiosta. TikTok näyttää minulle videoita, jotka liittyvät mm. lempibändeihini, elokuviin, askarteluun, eläimiin ja leipomiseen. Jollain tapaa syömishäiriö tulee aina olemaan osa minua, mutta se ei todellakaan ole kiinnostavin asia minussa. Onnekseni voin nykyään myös niin hyvin, etteivät ajoittaiset etusivulle eksyvät dieettiaiheiset videot aiheuta toipumisessa takapakkia. Minulla ei valitettavasti ole tarjota käsittelemääni aiheeseen ratkaisua, enkä usko että TikTokista saisi mitenkään kitkettyä kaikkea laihdutuskulttuuriin ja syömishäiriökäyttäytymiseen liittyvää sisältöä pois. On kuitenkin ollut mukava huomata viimeisen vuoden aikana kuinka moni suomalainen käyttäjä TikTokissa on alkanut tekemään videoita, joissa jopa suoraan kyseenalaistetaan sisältöä, jossa esimerkiksi kehotetaan pienentämään ateriakokoja tai suosimaan sokerittomia vaihtoehtoja ruoista. Näissä videoissa kerrotaan usein kattavasti, miksi tällainen sisältö on haitallista ja lisätään tietoisuutta. Toiveeni olisi että ihmisiä kehotettaisiin suhtautumaan TikTokissa ja muuallakin sosiaalisessa mediassa liikkuvaan sisältöön kriittisesti. Voisiko olla myös mahdollista että syömishäiriöiden hoidossa otettaisiin huomioon TikTokin vaikutukset? Siinä missä potilaille määrätään liikuntakielto ja ateriasuunnitelma, voitaisiin antaa myös TikTok-tauko.
– Lotta Nurmi
Vastaa