Jokainen syömishäiriöstä toipuva tai toipunut tietää, miltä tuntuu, kun sairaat ajatukset pistäytyvät kylään varoittamatta ennakkoon. Yleensä ne ilmaantuvat ajatustesi ovelle juuri sellaisessa vaiheessa toipumisprosessia, jossa luulet jo selättäneesi sairauden. Näissä tilanteissa on tärkeä jatkaa uskomista siihen, että olet selättänyt sairauden ja ajatukset ovat vain käymässä täällä. Toipuva mieli osaa erottaa, koska sairaus puhuu eikä lähde käytännössä toteuttamaan pakonomaisia ja tuhoisia, moittivia ja rankaisevia ajatuksia. Syömishäiriön hämärtämä mieli ei pysty erottelemaan ja tunnistamaan niitä, vaan toteuttaa konemaisesti itseään.
Toipuva tai sairaudesta tervehtynyt on herkkä seuraamaan omaa toimintaansa. Itse syyllistyn patologisoimaan omaa toimintaani, sillä minä olen tottunut näkemään itseni oireena. Eri hoitoprosessin vaiheissa täytyykin suhtautua sairastavaan hieman epäillen, sillä syömishäiriöinen ihminen on selitysten ja höynäyttämisen mestari. Akuutissa vaiheessa tuo epäilys on sairastavan pelastus ja takaa ravitsemustilan korjaantumisen hoitoon päästyä. Ongelmallista on, että tilanteen rauhoituttua sairastunut saa usein samaa kohtelua kuin alussa. Meitä epäillään edelleen ja siitä alkaa vakuuttelun kierre. Epävarmuus, epäluottamus itseensä ja muihin ihmisiin ja itsensä aliarviointi ovat hyvin tyypillisiä syitä sairastumiseen. Edellä kuvattu suhtautumistapa on osittain haitallinen toipumisen kannalta, sillä sairastunut alkaa epäillä itseään vielä enemmän ja luottamus omaan arviointikykyyn ei ainakaan kohennu. Minäkin aloin vakuutella, että sairaus minussa ei muussaa perunaa kastikeruokien kanssa, vaan kotonamme on aina tehty niin. Istuin joka kerta poliklinikalla käydessäni odotusaulan tuoliin, sillä tiesin, että seisominen tulkittaisiin oireeksi. Yritin kasvaa pois sairaasta maailmasta, mutta oletukset siitä, miten minut nähdään, ylläpitivät minua kiinni sairaan statuksessa. Todellisuudessa moni sairaaksi toimintamalliksi määritelty asia on hyväksyttävää terveemmille ihmisille. Heidän ei tarvitse selittää, miksi kieltäytyä tarjotusta ruoasta, laihduttavat ketjussa tai heille sallitaan sairaalloinen urheileminen ja mahdollisesti vielä taputellaan olalle hyvästä itsekurista. Syömishäiriön läpikäynyt ärsyyntyy ja provosoituu helposti tilanteesta. Toisaalta on ajateltava niin, että meille voi kehittyä armollisempi, sallivampi ja terveempi tapa suhtautua itseemme. Meille myös muodostuu keinoja käsitellä asioita terveemmillä keinoilla, sillä jotain ihminen pakoilee ripustautuessaan ulkoisiin seikkoihin ja kontrolloidessaan elämäänsä.
Olen kuvittanut itselleni vertauskuvan sairaiden ajatusten kohtaamisesta toipumisvaiheessa. Seison linja-autopysäkillä. Linja-auto olkoon vertauskuva syömishäiriöiselle maailmalle ja päässäni poukkoileville ajatuksille. Ennen seisoin pysäkillä odottaen linjuria. Se kaahasi luokseni ahdistavassa tilanteessa, heilautin kättäni pysähdyksen ja hyväksymisen merkiksi. Astuin vastustelematta sisään sairaaseen maailmaan. Kanssamatkustajat olivat niitä ajatuksia ja ympäristöstä tehtyjä havaintoja sekä tulkintoja, jotka tukivat sairastuneen mieleni toimintaa. Minulla oli hyvä olla siinä hetkessä ja nauttia kyydistä. Kerrankin minut hyväksyttiin sellaisenaan! Nykyään en vielä välty kohtaamasta samaista linja-autoa riittämättömyyden iskiessä minuun. Tällä kertaa en kuitenkaan nouse kyytiin, sillä tiedän myötätunnon ja armollisuuden linjojen olevan tulossa kohdalleni. Sairaat ajatukset siis tulevat yhä, mutta ajavat ohi enkä minä ryhdy käytännössä toteuttamaan niitä. Tiedän kuitenkin, että tulee sekin päivä, jolloin minun ei tarvitse käydä tätä taistoa ja ajatusten käsirysyä pysäkillä. Jokainen toipuva joutuu käymään tilinteon sairauden kanssa, jotta voi luopua siitä selviytymiskeinona. Se on pelastanut meidät ehkä aikaisemmin ja kornia kyllä, auttanut selviytymään tähän hetkeen. Nyt tiedämme, että sairaudesta ei ole koko elämää kannattelevaksi pelastusrenkaaksi ja voimme löytää jatkossa kestävämmän ratkaisun selviytyäksemme. Kyse ei ole nopeuskilpailusta, vaan uskaltautumisesta ja luottamuksen rakentamisesta omaa riittävyyttä kohtaan.
– Emmi-Juulia
Vastaa