Minulla oli kunnia tulla valituksi Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry:n uudeksi puheenjohtajaksi 5.3.2013 pidetyssä vuosikokouksessa.
Tieni puheenjohtajaksi on ollut pitkä, ja matkan varrella on tapahtunut monenlaista. Minulta kysytään usein, että miten olen alun perin päätynyt mukaan yhdistyksen toimintaan. Noh, monien sattumien kautta, kuten varmasti jokainen teistä.
Olen itse oireillut nuorempana syömishäiriöllä. Toipumisen tueksi, siis eräänlaiseksi vertaistueksi itselleni, tein kansatieteen graduni 1999 syömishäiriöistä, laihduttamisesta sekä nuorten naisten suhteesta omaan kehoonsa. Graduni sai tuolloin kiitettävästi huomiota.
Aivan 2000-luvun alussa Turku TV:ssä oli ohjelma syömishäiriöistä. Ohjelmaan oli pyydetty asiaa kommentoimaan minun lisäkseni yhdistyksen edeltäjän Suomen syömishäiriöperheiden tuki ry:n toiminnanjohtaja. Ohjelman jälkeen toiminnanjohtaja nykäisi minua hihasta ja kertoi yhdistyksen olemassaolosta. Hän pyysi minua puhumaan tutkimuksestani läheisten vertaistukiryhmään.
Ryhmässä minua odotti innokas kuulijakunta, myös eräs syömishäiriöistä toipuva nuori nainen. Tämä nainen ihmetteli ääneen, että miksei yhdistys tarjoa syömishäiriötä sairastaville mitään toimintaa. Missä on sairastavien vertaistuki? Mikseivät syömishäiriötä sairastavat saa olla mukana yhdistyksen toiminnassa? Samaa ihmetteli eräs äiti. Miksei yhdistys tarjoa hänen syömishäiriötä sairastavalle tyttärelleen vertaistukea? On hyvä muistaa, että Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry on alun perin 1993 perustettu läheisten yhdistykseksi, ja se toimi sellaisena pitkään – lähes 10 vuotta. Tuosta illasta alkoi kuitenkin muutos.
Allekirjoittanut ja paikalla ollut nuori nainen perustimme siltä istumalta Turkuun syömishäiriötä sairastavien vertaistukiryhmän. Vastaavaa toimintaa oli siihen asti ollut vain Helsingissä, josta kävimmekin hakemassa oppia. Toiminta opeteltiin kuitenkin pitkälti kantapään kautta koska mitään ei ollut valmiina.
Tuosta päivästä alkaen olen toiminut yhdistyksessä monenlaisissa työtehtävissä. Vuosien varrella on tapahtunut paljon. Yhdistys on vaihtanut nimeä ja uusinut sääntöjään radikaalisti. Valtakunnallinen liitto on perustettu jäsenyhdistysten tueksi. Liiton jäsenyhdistysten määrä on noussut kolmesta seitsemään.
Vuonna 2005 päädyin tekemään palkkatyötä syömishäiriöiden parissa Syömishäiriöliitto – SYLI ry:een. 2007 aloitin projektipäällikön työt Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry:ssä. Vuoden 2012 alussa siirryin pois ammatillisesta syömishäiriötyöstä koordinaattoriksi Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:hyn, jossa työskentelen nykyään kunta-järjestöyhteistyö vastuualueenani. Uskon, että nykyinen työni kuntien kanssa antaa minulle hyvät eväät mm. edunvalvontaa varten.
Nyt opettelen vähitellen puheenjohtajan roolia Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry:ssä ja kaikkea sitä, mitä se tuo mukanaan. Vastaan pääsääntöisesti siitä, että yhdistyksen hallitus ja hallinto toimivat hyvin. Hallinto kuulostaa sanana aina tylsältä ja vaikeasti lähestyttävältä. Kuitenkin vain hyvin toimivan hallinnon ja yhdistyksen avulla varmistetaan laadukkaiden tukipalveluiden tuottaminen syömishäiriötä sairastaville ja läheisille. Puheenjohtajan roolin näenkin ennen kaikkea mahdollistajan roolina.
Yhdistyksen nykytila on hyvä, ja tekemisessä on positiivinen ote. Kuluvan vuoden suurin haaste on kohdennetun toiminta-avustuksen saaminen RAY:lta yhdistyksen perustoimintaan, ja sitä kautta lisätyöntekijäresurssin saaminen yhdistyksen perustoimintaan. Vakituinen työntekijä mahdollistaisi pitkäjänteisen kehittämistyön ja toiminnan suunnittelun eri tavalla kuin määräaikaiset kehittämishankkeet, joissa keskitytään aina jonkin tietyn toiminnon ympärille.
Yhdistyslain mukaan puheenjohtajan tehtäviä on vain kolme, ja ne ovat:
– kutsua hallituksen kokoukset koolle
– johtaa puhetta hallituksen kokouksissa
– allekirjoittaa yhdistyksen asiakirja
Näen kuitenkin puheenjohtajan tehtävän laajempana kokonaisuutena, johon kuuluu paljon muutakin. Pyrinkin aktiivisesti huolehtimaan hallituksen ja yhdistysten työntekijöiden työnjaosta ja sen toimivuudesta, toivon mukaan luomaan aktiivista ja innostunutta henkeä koko yhdistykseen sekä rohkaisemaan ja kannustamaan hallitusta, vertaisia, muita vapaaehtoisia ja kaikkia yhdistyksen jäseniä osallistumaan toimintaan.
Minut saa jatkossa yhdistysasioiden puitteissa kiinni sähköpostista kirsi.brostrom@gmail.com. Kaikenlaiset kehittämisideat, palautteet ja muut ajatukset ovat lämpimästi tervetulleita. Vien niitä aktiivisesti eteenpäin sekä uudelle hallitukselle että yhdistyksen erinomaiselle työntekijäjoukolle.
Kiitos, kun saan toteuttaa toimintaa kanssanne,
Kirsi Broström,
puheenjohtaja
Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry
Vastaa